torsdag 4 juni 2015

Stockholm dag tre - inte lika torr

Även denna dag började med att jag muttrade tyst för mig själv över alla dessa förskolor som besökte typiskt turistiga ställen i Stockholm.

Junibacken. Smockfullt med både förskolor och turister. Jag hade föreställt mig att det skulle vara större, men eftersom jag är ett av Astrid Lindgrens största fan föll jag, trots storleken, naturligtvis pladask. Jag älskade Sagotåget och Muminvärlden som var den tillfälliga utställningen var helt fantastisk. Sagotorget och Villa Villerkulla var inte lika bra men timmarna gick och helt plötsligt hade vi varit där i fem timmar inklusive lunch (lammfärsbiff med ugnsrostad potatis, quinoasallad och tzatziki) och fika. Jag hade tittat en del i shoppen och landat i att jag ska köpa några barnböcker som jag funderat över.

Under tiden vi var där hade jag fått mail från mamma med bra förslag på saker att göra i Stockholm. Hon föreslog Moderna museet (trevlig shop, roligt för mig, antagligen helt okej för A) så planen var att efter Junibacken ta färjan över till Skeppsholmen. På färjan satt det tydliga anslag att man skulle säga till om man ville stanna på Skeppsholmen men när jag gjorde det fick jag besked om att den stannade minsann inte där utan den gick bara till Slussen. Vi stod längst fram på färjan och blev genomblöta av vattnet som stänkte på oss. Oj vad vi skrattade, och tur att det var en så varm dag. Eftersom vi inte hade kommit till Skeppsholmen gick vi ändra plan och gick istället till nästa punkt på mammas lista över eventuella saker att göra...

Storkyrkan och S:t Göran och draken. A konstaterade att prinsessan i statyn hade ett lamm bredvid sig, "för det måste man ju ha så man kan ge det till draken att äta". Sen tog vi en lång promenad, hamnade på en lekplats i Gamla Stan (också mammas lista) och jag fick sitta i lugn och ro i nästan en timme (eller i varje fall mer än trettio minuter) och bara slösurfa med telefonen i tystnad medan A lekte. Det var så skönt och så välbehövligt.

Därefter blev det kvällsmat, ett cafe-restaurang mittemot ingången till Storkyrkan. Jag tog ett glas rödvin till maten. Viken underbar, märklig känsla att sitta på en restaurang, dricka vin och konversera min femåriga dotter. Hon behöver dock en del uppfostran angående hur man beter sig på en restaurang. Man skriker tex inte med hög röst till kyparen när man reser sig från bordet "Ta inte bort vår mat , vi kommer tillbaka, vi ska bara kissa!" Och ifall man är osäker på ifall de hör en behöver man inte upprepa det..

2 kommentarer:

  1. Men så härligt allt låter!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt var det ljuvligt att vara ensam med A på ett nytt ställe utan tv. Vi borde tillbringat några fler timmar på rummet och bara hängt med varandra i lugnet, men det är lätt att vara efterklok. Och jag ville så mycket!

      Radera