onsdag 3 juni 2015

Stockholm dag ett

Jag och A semestrar i Stockholm.

Resan hit var en pärs, en SJ-pärs. Elfel, följt av annat fel, följt av ställverksfel. Vid inget av felen hade de någon aning om hur lång tid felet skulle ta att lösa. De visste att "en reperatör är på väg till platsen, vi meddelar när vi får ytterligare information". Första felet tog fyrtio minuter. När tåget äntligen kom igen körde det i fem minuter, sedan inträffade fel nummer två. Det löste sig på bara tio minuter men efter ytterligare tjugo minuter var det dags igen. Det var som en fars. Till slut börja alla i vagnen skratta hysteriskt så fort vi hörde att det knastrade i högtalarna. Alla utom kvinnan som satt mittemot A, för hon var synnerligen sur. Redan innan första stoppet var hon sur. Jag förstår att det inte är det roligaste i världen att sitta mittemot en intensivt pratande femåring som man inte har några släktband till (det är inte alltid det roligaste ens när det finns nära släktband) men hon hade ingen förståelse för att det inte är lätt att vara fem heller.  När benen är för korta, så att knävecken inte når fram dit sätet slutar finns det två lägen, antingen benen rakt fram eller uppdragna i sätet. Till att börja med fattade jag inte att A:s ben var för korta och att hon satt med benen rakt ut, så kvinnan sa till, på ett ganska otrevligt sätt. Sen satt A med benen dubbelvikta i sätet resten av vägen. Men kvinnan var sur ändå och A vågade inte riktigt sträcka på dem eftersom hon var rädd för att sparka på kvinnan då.

Efter fyra timmar på resande fot (först bil, sen tåg) hade vi kommit femton mil. När tåget var två timmar försenat fick vi som skulle till Stockholm byta till ett annat tåg som åkte en annan väg. Sen gick det snabbt, men oj vad trötta vi var när vi kom fram. Då tog vi oss till lägenheten där vi skulle bo. Vi slappade ett tag och ville aldrig åka därifrån, men sen åkte vi till centralen och åt sushi (jag orkade inte leta matställe då). Vi gick till plattan/kulturhuset och till turistinformationen. Hamnade mitt i en manifestation med anledning av att Dawit Isaak nu suttit fängslad i femtusen dagar. Vi fick snygga väskor med streck på baksidan, ett streck för varje dag, vilket på ett mycket tydligt sätt åskådliggjorde det fruktansvärda på ett sätt som faktiskt gick att förklara för A.

Sen blev det promenad till gamla stan, titta på slottet, se någon form av vaktavbyte (och spionera på/följa efter vakterna som gick iväg). Handla frukostvaror i den antagligen dyraste butiken på flera mils radie och sen tog vi tunnelbanan hem igen.

2 kommentarer:

 1. Åh, ni är i Stockholm nu?! Jag som länge tänkt att jag skulle tipsa om Naturhistoriska som mina barn ä l s k a r. Jag och kommentera, alldeles för mycket tanketid inblandad... Det var två eller tre andra ställen/saker jag tänkte på också när jag läste ditt förra sthlmsinlägg men minns inte vilka just nu, kanske återkommer.

  Blä för att SJ tjorvade för er, och trippelblä på vuxna som inte förstår hur det är att vara barn på resa! Om de nu tycker att barn stör så mycket varför bokar de inte tyst kupé eller 1:a klass?! Mutter mutter mutter säger jag bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kom igår. Naturhistoriska idag. Junibacken i morgon. Skansen fredag. Lördag är lite löst hängande och vi lämnar staden sen eftermiddag. Hade egentligen tänkt skansen lördag, men med tanke på nationaldag så orkar jag inte med det då. A vill till ett riktigt slott som man kan gå runt i då kanske Ulriksdal. Eller bio..

   Radera